Eenzame ouderen

Wat te doen bij eenzaamheid bij ouderen

Eenzaamheid wordt een steeds groter probleem onder senioren. Meer dan de helft van de 75+’ers voelt zich eenzaam, en naarmate mensen ouder worden groeit dit percentage. Maar wat is eenzaamheid nou precies? Hoe komt het? En wat kunt u doen voor uzelf of voor eenzame ouderen? Wij zochten het uit, lees snel verder wat u kunt doen tegen eenzaamheid!

 

Wat is eenzaamheid?

De definitie van eenzaamheid is je niet verbonden voelen, en het ontbreken en missen van een hechte band met anderen. Hier komen negatieve gevoelens uit voort. We hebben het dan over gevoelens van verdriet en leegte. Dit kan zich ontwikkelen in het ervaren van lichamelijke en psychische klachten.

Eenzaamheid is een subjectieve ervaring, en dus niet voor iedereen hetzelfde. Zo kan iemand die regelmatig mensen om zich heen heeft zich alsnog eenzaam voelen. Het zit hem dus niet alleen in het gebrek aan sociale contacten, het kan ook liggen aan de kwaliteit van deze contacten.

Tips tegen eenzamheeid

Eenzame ouderen: hoe komt het?

Eenzaamheid onder ouderen kan door verschillende redenen, of een combinatie hiervan, komen:

  • Allereerst stoppen mensen met werken. Collega’s zijn een groot deel van de sociale contacten. Doorgaans spreekt u ze dagelijks, heeft u lol om grapjes die soms al jaren worden gemaakt, en zijn er gezellige koffiemachine gesprekken.
  • Een andere reden kan zijn door het verlies van een partner, of andere mensen binnen de sociale kring: de bekende sociale kring wordt dus kleiner.
  • Door achteruitgang van het mentaal of fysiek functioneren gaan mensen minder makkelijk de deur uit.
  • We worden ouder dan ooit, we wonen langer zelfstandig thuis en de afstand naar de kinderen is groter dan vroeger.

Bent u zelf eenzaam, of zou u graag iets doen om eenzaamheid aan te pakken? Dan kunt u vast iets met een van deze tips:

  • Nodig actief mensen uit om een bakje koffie te komen drinken. Mocht dit bevallen dan kunt u altijd proberen er een regelmatig terugkerend iets van te maken. Misschien elke maandagochtend of donderdagmiddag?
  • Er zijn veel regionale initiatieven. Op de site van ‘Één tegen eenzaamheid’ kunt u kijken wat er in uw plaats te doen is. Informeer eens bij de gemeente of het buurthuis. Niet alleen kunt u daar meedoen aan leuke activiteiten, u ontmoet ook nieuwe mensen waarmee u misschien wat kunt opbouwen.
  • Rond de feestdagen organiseren buurt- en verzorgingstehuizen leuke etentjes of andere gezellige bijeenkomsten. Informeer eens of er iets voor u bij zit.
  • Bij Project Postmaatje kunt u zich aanmelden om gekoppeld te worden aan iemand waarmee u kunt corresponderen. Geen zin om ellelange brieven te schrijven of te lezen? Geen zorgen, u kunt er namelijk ook voor kiezen om af en toe een leuk kaartje te ontvangen!
  • Er zijn veel verschillende clubs of verenigingen waar senioren aan kunnen meedelen. Denk bijvoorbeeld aan een creatieve- of een boekenclub. Ook zijn er sportclubs voor 50+’ers, of sportclubs die senioren als doelgroep hebben.
  • Bent u lid van een geloofsgemeenschap? Informeer hier eens of er initiatieven voor ouderen zijn. Als u lastig ter been bent is er misschien wel iemand die u op kan halen om naar diensten te gaan.

 

Well-Fair draagt graag een steentje bij

Natuurlijk zet een blog als deze ons ook aan het denken: wat kunnen wij van Well-Fair nu doen tegen eenzaamheid? Geinspireerd door Postmaatje besloten we leuke kaarten te gaan versturen. Kent u iemand die vaak alleen is en die het hartstikke leuk zou vinden om een vrolijk kaartje te ontvangen? Mail dan de adresgegevens van deze persoon naar marketing@well-fair.nl en we zorgen ervoor dat er snel post op de mat valt!

Dus, wat is uw volgende stap?

Wilt u graag blijven waar u nu staat, of wilt u een stap in de juiste richting? Ontdek uw mogelijkheden in onze GRATIS brochure.

Ontvang onze gratis brochure
Terug naar overzicht