Diagnose alzheimer

Wat houdt de diagnose alzheimer allemaal in?

Diagnose alzheimer en dementie

Diagnose alzheimer

Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. 70% van de mensen met dementie heeft een alzheimer diagnose. De meeste mensen die de diagnose alzheimer krijgen, zijn boven de 65, echter kan het ook al op jongere leeftijd voorkomen. In deze blog vertellen we u meer over wat alzheimer precies is, wat de kenmerken zijn en geven we tips die ervoor kunnen zorgen dat het leven met (iemand met) dementie of alzheimer iets gemakkelijk wordt.  

Alzheimer is een ziekte die zich ontwikkelt. Het begint met vergeetachtigheid of een beetje in de war zijn. De route naar de supermarkt is opeens niet meer vanzelfsprekend, een verjaardag wordt vergeten of iemand stelt 3 keer vlak achter elkaar dezelfde vraag. Vaak wordt er in eerste instantie aan stress of vermoeidheid gedacht. Naarmate de ziekte zich ontwikkelt, worden alledaagse handelingen moeilijker. Koffiezetten verloopt niet meer automatisch of een telefoontje plegen gaat moeizaam. Tijd en plaats worden lastige begrippen, ook het taalbesef wordt minder goed. Later krijgen mensen te maken met problemen met hun gevoelens en gedrag. Ze kunnen sneller boos worden of voelen zich terneergeslagen. Soms kunnen mensen met alzheimer agressief worden, achterdochtig zijn, onrustig zijn of juist lusteloos. De ontwikkeling van alzheimer kan snel zijn, maar het kan ook erg langzaam gaan. Wel worden mensen met de ziekte steeds afhankelijker van zorg.  

Wat zijn de oorzaken van alzheimer?

Alzheimer kan verschillende oorzaken hebben. We zetten er een paar op een rijtje:  

  • Door problemen met eiwitten. Eiwitten in de hersenen klonteren samen, waardoor hersencellen elkaar geen boodschappen meer kunnen geven.  
  • In ons lichaam bevinden zich cellen die als filter fungeren tussen ons bloed en de hersenen. Ook zorgen ze ervoor dat eiwitten uit onze hersenen in ons bloed terecht komen. Soms werkt dit proces niet goed, waardoor er eiwitten in de hersenen achterblijven.  
  • Overactieve cellen. Er zijn cellen die onze hersenen ‘opruimen’, ze voeren afvalstoffen af en houden onze hersenen gezond. In sommige gevallen bij alzheimer werken deze cellen te hard waardoor de ziekte snel verergerd.  
  • Leeftijd op zich is geen oorzaak van alzheimer, maar hoe ouder we worden hoe meer kans er is op alzheimer.  
Diagnose alzheimer: wat zijn de oorzaken?
  • Praat erover met uw omgeving. Zowel iemand met alzheimer, als een naaste van iemand met de ziekte, kan hier baat bij hebben. Hierdoor begrijpen mensen wat er speelt, wat er in iemand omgaat en kunnen zij meedenken over zorg, behandeling en andere belangrijke onderwerpen.
  • Vraag indien nodig ook actief om hulp van uw naasten.
  • Het is verstandig voor iemand met dementie om een kaartje bij zich te dragen waarop de naam en het adres staat.
  • Iemand met alzheimer doet er goed aan om dingen zo lang mogelijk zelf te doen.
  • Blijf bewegen en blijf mentaal actief. Al eerder schreven wij een blog over hersenen trainen. Hierin staan tips die ook handig zijn voor mensen met dementie.
  • Zorg voor rust en regelmaat. Leg uw spullen op een vaste plek en eet op vaste momenten.
  • Blijf in contact met andere mensen.
Duidelijkheid en structuur bij diagnose alzheimer

Hoe kan Well-Fair bijdragen?

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een dementie moeite kunnen hebben met grote veranderingen. Hierom maken we bij Well-Fair huislijke bedden, volledig naar uw eigen smaak, die eventueel kunnen worden uitgebreid met zorgartikelen. De verandering van een nieuw bed is hierdoor minimaal.  

Ook hebben mensen met dementie of diagnose alzheimer behoefte aan overzicht. Om deze reden maken wij de afstandsbedieningen van zowel onze bedden als onze fauteuils zeer gebruiksvriendelijk. De knoppen zijn groot en voorzien van een duidelijk icoontje.  

Onze adviseurs hebben ervaring met mensen met dementie gerelateerde klachten. Heeft u graag een persoonlijk advies in uw eigen huis? Maak dan hier een afspraak.  

Dus, wat is uw volgende stap?

Wilt u graag blijven waar u nu staat, of wilt u een stap in de juiste richting? Ontdek uw mogelijkheden in onze GRATIS brochure.

Ontvang onze gratis brochure
Terug naar overzicht